KIZIMDA DİKKAT EKSİKLİĞİMİ VAR?

 

Günümüzde Dikkat Eksikliği Sendromu denilince ilk akla gelen; hiperaktif bir erkek çocuğudur. Dikkat Eksikliği Sendromu olan erkek çocuklar, sınıf ortamında hemen göze çarpar ve gerekli önlemler alınırken, kızlar hiç göze batmamaktaırlar. Dikkat Eksikliği Sendromu olan çocuklar için hazırlanmış araştırma sorularının çoğunluğu, erkek çocuklarda görülen, hiperaktivite, dürtüsel davranma ve asilik gibi belirtilerin tanımlanmasına yönelik olarak düzenlenmektedir. Kız çocukların yalnızca çok az bir bölümü-yalnızca erkek çocuklarda görülen belirtileri gösteren bölümü-Dikkat Eksikliği Sendromu için test edilmektedir. Bir uzmana gönderilen erkek çocukların sayısı; her kız çocuğa karşılık dört ya da beştir.

Dikkat Eksikliği Sendromu olan kız çocukların çoğu, farklı belirtiler gösterdikleri için tanı konulmadan yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. En belirgin farklılık; kız çoçukların daha az asi olması, daha az karşı çıkmaları, kısaca erkek çocuklarla kıyaslanınca daha az "zor çocuk" olmalarıdır. Maalesef daha sakin oldukları için kayba uğruyan kız çocuklardır. Evde ya da okulda disiplin sorunları yaşayan erkek çocuklar hemen göze battıkları için gerekli tedaviyi görüyorlar. Anne babalar ve öğretmenler, sorun yaratan çocukların hemen iyileştirilmesini istiyorlar. Kızlarsa daha uysal oldukları için farkına varılmadan ve hiçbir zaman başarabilecekleri seviyenin üst noktasına ulaşamadan bir sınıftan diğerine savrulup duruyorlar. Dikkat Eksikliği Sendromu olan erkek çocuklarda görülen belirtileri sergileyen kız çocukları da var ama ya göstermeyenler?

Dikkat Eksikliği Sendromu olan "Erkek Fatmalar"

Hiperaktif kız çocukları, genellikle "erkek Fatma" olurlar. Hareketli, tehlike unsuru fazla aktivitelere meraklı, erkek kardeşleri ve mahalledeki diğer erkek çocukları ile oynamaktan hoşlanan çocuklardır. Futbolu, yüzmeyi ve ata binmeyi evcilik oynamaya tercih ederler. Ancak Dikkat Eksikliği Sendromu olan erkek çocukların aksine evde yardım etmekten hoşlanırlar ve okulda öğretmenlerini memnun etmek için daha fazla gayret gösterirler. El yazıları okunaksız olabilir. Genellikle dağınıktırlar. Anneleri, babaları ve öğretmenleri ise çocuğun Dikkat Eksikliği Sendromu olabileceğinden şüphelenmek yerine onları disiplinsiz ve tembel olarak nitelendirirler.

Dikkat Eksikliği Sendromu olan "Dalgınlar"

Dalgın, kız çocukları genellikle utangaç hayalcilerdir. Derslere dikkatlerini vermediklerini fark etmek çok zordur çünkü dikkat çekmemek için özel gayret gösterirler. Dikkat Eksikliği Sendromu olan sessiz kız çocukları dersi dinler gibi görünseler bile akılları binlerce kilometre uzakta olabilir. Bu çocuklar okuldan hoşlanmazlar. Okul ödevlerini ya unuturlar ya da bitiremezler ve ödevleri verme zamanı yaklaştıkça büyük bir endişeye kapılırlar. Ders çalışmak için odalarına kapandıklarında eğer yanlarında onları gözlemek için biri olmazsa masa başında sessizce hayal kurarlar. Çabucak pes etme ve diğer kızlara kıyasla daha yavaş hareket etme eğilimindedirler. Bu kız çocuklardan bazıları korkak ve depresiftirler ve olduklarından daha az akıllı bir görüntü sergilerler.

Dikkat Eksikliği Sendromu olan "Geveze saksağanlar"

Dikkat Eksikliği Sendromu belirtileri gösteren üçüncü bir gruptaki kız çocuğu hem hiperaktif hem de dalgın özellikler gösterir. Yalnızca dalgın olan gruptaki kız çocuklardan daha hareketli olmalarına karşın "erkek Fatma" da değildirler. Kolayca heyecanlanırlar, çok duygusaldırlar, çok konuşurlar ve gülünç olabilmek için "saçma" davranırlar. Çok konuşmaktan dolayı disiplin cezası bile alsalar, sessiz kalamazlar. Konudan konuya atlayarak konuşurlar ve karşılarındakinin sözünü sürekli keserler. Aktif, konuşkan ve eğlenceli insanlar oldukları için doğal olarak sosyal liderler haline gelirler. Yeniyetmelik çağlarında, okuldaki başarısızlıklarını hiper-sosyal davranarak ya da büyük riskler alarak-sigara, içki içmek, küçük yaşta aktif seks yapmak gibi- örtmeye çalışırlar.

Dikkat Eksikliği Sendromu olan Zeka Düzeyi Yüksek Kızlar

Bu gruptaki çocukların- Dikkat Eksikliği Sendromu - fark edilmesi en zor olanlardır. Kızınızın zeka düzeyi ne kadar yüksek olursa okulda yaşanan sorunlar o kadar geç ortaya çıkacaktır. Zeka düzeyi yüksek kız çocukları, ortaokula ve hatta liseye başlayana kadar durumu idare ederler. Daha fazla organizasyonun, konsantrasyonun ve araştırma becerisinin gerektiği yüksek sınıflarda ise sorunlar kendilerini belli edeceklerdir.

Teşhis Konulmamasının Yüksek Bedeli

Dikkat Eksikliği Sendromu oldukları halde teşhis konulmamış kız çocukları bunun bedelini kaytarıcı, uyurgezer ya da okuyamayacak kadar aptal diye adlandırılarak öderler. Yalnızca okulda başarısız olmakla kalmaz diğer alanlarda da gerekli sebatı gösteremedikleri için yarıda bıraktıkları işler yüzünden kendilerine olan güvenlerini kaybederler.

Kızınız Bunlardan Kaç Tanesine "Evet" Diyor?

Sınıftaki ödevlerimi zamanında tamamlıyamıyorum.

Sınıfta hayale dalıyorum.

Öğretmeni dinlemeye çalışsam bile, dalıp gidiyorum.

Tezkeremi ya da izin kağıtlarımı hep evde unutuyorum.

Ödevlerimi hep son dakikada yapmaya çalışıyorum ve ödevlerimi geç veriyorum.

Ödevlerimi tamamlamakta çok zorlanıyorum.

Ödevlerimi yapmak için gerekli kitapları okulda unutuyorum.

Arkadaşlarımdan daha çabuk kırılıp, üzülüyorum.

Bazen herşeyde başarısız olduğum duygusuna kapılıyorum.

Heryere geç kalıyorum.

Çevremde insanlar varken, dikkatimi toplamakta zorlanıyorum.

Arkadaşlarım benimle dalga geçiyor.

Annem, babam ve öğretmenlerim beni tembel olmakla suçluyor.

Diğer kızlardan farklı olduğumu hissediyorum.

Okul çantam her zaman karmakarışık.

Odam ise bir felaket.

"Kızımızda belki Dikkat Eksikliği Sendromu vardır" diyorsanız ne yapmalısınız?

Teşhisi kendiniz koymak yerine, çocuğunuzu mutlaka bir profesyonel uzmana götürmelisiniz. Eğer kızınızın yapabileceğinden daha azını yaptığını düşünüyorsanız ya da burada okuduğunuz tanımlar kızınızın tanımına uyuyorsa, içgüdülerinize güvenmeli ve onu bir doktora götürmelisiniz. Kızınızın öğretmeni size karşı çıkabilir çünkü büyük bir olasılıkla erkek çocuklardaki Dikkat Eksikliği Sendromu belirtilerini fark etmeye şartlanmıştır.

Kızınıza, ne kadar erken teşhis konur ve ne kadar erken tedaviye ve destek verilmeye başlanırsa ona o kadar faydalı olacaktır. Kızınızın, yapabileceklerinin en iyisini yapmasına, yeteneklerinin farkına varmasına ve kendisini iyi hissetmesine olanak tanımalısınız. Bir sürü kız çocuğu ciddiye alınmadan büyüdü, büyüyor; kızınızın onlardan biri olmasına izin vermeyin!

Yorumlar

Yorum Bırakın